Familia protestatarului Jean Chelba risca sa fie aruncata in strada. Motivul ar fi datoriile cumulate pentru salvarea lui Alex, ranit la Colectiv
Familia protestatarului Jean Chelba risca sa fie aruncata in strada. Familia Chelba a trecut printr-un adevarat calvar de cand Alex a murit la 33 de ani in incendiul de la Colectiv, in urma arsurilor suferite.
Familia Chelba risca acum sa ramana fara casa in care au trait in ultimii 15 ani din cauza unei datorii de 18.000 de lei, reprezentand dobanzi ilegale.
Familia protestatarului Jean Chelba risca sa fie aruncata in strada
„Încercăm în acest ultim ceas anularea executării silite. În câteva săptămâni riscă să fie evacuaţi din casă, în contextul în care altă persoană a cumpărat deja imobilul. Este strigător la cer să-i vinzi casa unui om pentru o datorie de câteva mii de euro”, a spus avocatul familiei Chelba, Adrian Cuculis, potrivit Adevarul.
Alaturi de Daniela Anghel si-a trait Jean Chelba, tatal lui Alex, ultimii ani de viata. Acesta a luat un credit pentru nevoi personale de 10.000 de lei de la BCR in 2007.
„Se stricase centrala veche din casă şi ne trebuia una nouă, apoi am vrut să amenajăm un mic atelier în curte pentru Jean şi o cameră pe care să o închiriem la etaj, idee la care a trebuit să renunţăm” a spus aceasta, conform sursei citate.
Vlad Voiculescu, fostul ministru al sanatatii a vorbit cu drag despre Jean Chelba, care a fost o prezenta constanta la protestele antiguvernamentale pana la decesul sau din 22 ianuarie 2019:
„Era mereu acolo. La primele proteste din 2017 m-a certat că nu m-am îmbrăcat cum trebuie şi, oricât m-am opus eu, nu m-a lăsat până nu mi-a dat mânuşile lui. Nu a fost vreun protest de atunci la care să nu mă căute să îmi dea mânuşile lui.
Umbla de atunci mereu cu mai multe perechi subţiri de mănuşi pe care le cumpăra din pensia lui mizerabilă ca să le dea celor înfriguraţi de la proteste”.
Daniela Anghel a mai povestit greutatile cu care se confrunta de cativa ani, odata cu iesirea la pensie.
„Atâta timp cât lucram, lucrurile mergeau ok. Însă în 2010 a trebuit să mă pensionez, şi asta a fost cu adevărat nenorocirea, că după 17 ani de muncă înainte de 89 şi 15 după, m-am trezit cu o pensie de 400 de lei. Din această pensie doar rata la credit era jumătate.
Ne-am dus la bancă să încercăm să vorbim, să vedem ce putem face. După aproape patru ani de zile în care am plătit lună de lună ratele la aceast credit, mai aveam de plată 8.500, deci plătisem mai mult dobânzi. Auzisem că urma să se dea o lege prin care datoriile mai mici de 20.000 de lei ale celor cu pensii minime ar urma să fie suspendate.
Cum de la bancă nu am mai auzit nimic am presupus că s-a rezolvat. După un an şi ceva ne sună însă şi ne spun că datoria noastră a fost prelaută de Kurk, o firmă de recuperări cu sediul în Polonia. Le-am zis să găsim o soluţie, dar, la pensia mea de 400 de lei, ce pot să fac?” a mai spus Daniela Anghel.